Plan voor 100.000 zonnepanelen rond landingsbaan luchthaven Eelde

AMSTERDAM – Er moeten 100.000 zonnepanelen komen bij de luchthaven van het Drentse Eelde. Ontwikkelaar Zonneparken Nederland BV gaat hiervoor in overleg met de gemeente Tynaarlo, de provincie en de luchthaven een vergunning hiervoor aanvragen.

Volgens de huidige plannen krijgt het zonnepark een oppervlakte van 20 hectare en worden de zonnepanelen in een driehoek opgesteld tussen de taxi-, start- en landingsbaan.

Het zonnepark moet op termijn onderdeel worden van een energielandgoed, waar allerlei vormen van groene energie worden opgewekt. De provincie en de gemeente hebben 6 ontwerpbureaus om advies gevraagd hoe de plannen precies moeten worden ingedeeld voor een goede aansluiting met de omgeving.

“Uit de diverse ideeën spreekt het concept energielandgoed op deze plek het meest tot de verbeelding”, vertelt gedeputeerde Henk Brink. “Tussen de mooie landgoederen die de omgeving van Eelde al rijk is, komt een modern energielandgoed als verbindende schakel.”

Wethouder Theun Wjibenga: “Noord-Nederland profileert zich als koploper op het gebied van duurzame energie en dit project kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Het streven is er een ‘Living Lab’, oftewel een proeftuin van te maken om kennis en ervaring op te doen.”

Zonneparken lijken vooral populair in het noorden van Nederland. Zo worden in Groningen 3 zonneparken ontwikkeld met in totaal 150.000 zonnepanelen, zijn er plannen om een project van 11 megawatt in Emmen te bouwen en wil het Friese Powerfield een zonnepark in Noord-Nederland bouwen van maar liefst 24 megawatt. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!