Plan voor Amsterdams deelplatform voor zonnepanelen

UTRECHT – De lokale afdelingen van GroenLinks in D66 in Amsterdam willen een deelplatform oprichten zodat inwoners van de stad makkelijk met elkaar in een coöperatie zonnepanelen kunnen realiseren.

De partijen hebben hiervoor een initiatiefvoorstel voor ingediend. Ze willen als eerste 730 gemeentegebouwen aanbieden.

Ze halen aan dat veel mensen in de stad geen eigen dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen, maar dat er wel de behoefte is om min of meer eigen stroom op te wekken.

Energielening

Met een deelplatform kunnen particulieren hierbij samenwerken. De gemeente levert voor de eigen daken alleen de data: zoals hoe groot het dak is, wie de beheerder is van het pand en de mogelijkheid tot opstalrecht.

Amsterdammers zorgen zelf voor de panelen, installatie en onderhoud, bijvoorbeeld via een energielening van het Duurzaamheidsfonds.

 “De meeste Amsterdammers wonen in flats of op etages zonder plek voor zonnepanelen. Met een online deelplatform voor zonnedaken kan iedereen kiezen voor een lagere energierekening én voor duurzaamheid. Je wekt zonne-energie op voor je eigen huis, op andermans dak”, aldus D66-raadslid Marijn Bosman. 

Lees ook: Energiecoöperatie mag 315 zonnepanelen leggen op metrostation Amsterdam

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!