Prijs voor stroom uit zonne-energie daalt naar nieuw record in Dubai

UTRECHT – Opnieuw daalt de prijs van stroom uit zonne-energie naar een nieuw dieptepunt. In Dubai heeft een consortium van bedrijven aangegeven dat ze voor 0,0299 dollar per kilowattuur zonnestroom kunnen leveren.  

Omgerekend komt het bedrag uit op 0,0258 euro per kilowattuur, een halvering van een eerder record in de regio. 

Ruim een jaar geleden werd bij het project ook al een grens geslecht in Dubai toen bedrijven aanboden voor 0.0598 dollar per kilowattuur zonnestroom te leveren.

5 gigawatt

Dit keer gaat het om een veiling voor de derde fase van 800 megawatt van het enorme Mohammed bin Rashid al-Maktoum-zonneproject. Het zonnepark moet in totaal een capaciteit krijgen van 5 gigawatt.

Het bod werd gedaan door een het Saudi-Arabische conglomeraat Abdul Latif Jameel, Fotowatio Renewable Ventures uit Spanje en Masdar uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het bod van de bedrijven is 18 procent lager dan het op een na beste bod van JinkoSolar uit China. Het concern gaf aan voor 0,0365 dollar per kilowattuur te kunnen produceren. 

Verder werden er nog biedingen gedaan door Acwa Power-First Solar, het Franse Engie met het Japanse Marubeni en het eveneens Franse EDF met Nebras uit Qatar.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!