Prijs van zonne-energie in VS fors gedaald

AMSTERDAM – De prijs van zonne-energie in de Verenigde Staten is fors gedaald in de laatste anderhalf jaar. Per watt is het gemiddelde zonnesysteem met 0,30 tot 0,90 dollar gedaald, ongeveer 6 tot 14 procent.

De Zonnepanelenfabriek van Scheuten SolarDit meldt het Lawrence Berkeley instituut in Californië in een nieuwe versie van het rapport ‘Tracking The Sun’.

“Dit markeert het derde jaar op rij met significante prijsdalingen voor PV-systemen in de Verenigde Staten”, verklaart auteur Galen Barbose.

In 2012 kostte het gemiddeld 5,30 dollar per watt om een zonnesysteem van 10 kilowatt of lager op te zetten. Voor systemen groter dan 100 kilowatt betaalde ontwikkelaars 4,60 dollar per watt. En voor parken met 10.000 kilowatt of meer vermogen werd 2,50 tot 4 dollar betaald per watt.

Hoge prijs zonne-energie VS vergeleken met andere landen

Volgens het onderzoek valt op dat de prijs van zonne-energie in de Verenigde Staten nog altijd veel hoger is dan in vergelijkbare landen. In onder andere Duitsland, Italië en Oostenrijk valt een klein zonnesysteem voor een particulier gemiddeld 40 procent lager uit.

Veel van de extra kosten in de Verenigde Staten worden veroorzaakt door zogenaamde ‘zachte kosten’. Zachte kosten omvatten alle kosten die niet horen bij het daadwerkelijk installeren van een zonnesysteem. Het kan bijvoorbeeld gaan om de kosten voor een vergunning. 

Lees hier het complete onderzoek

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: nrwspd

7 gedachten over “Prijs van zonne-energie in VS fors gedaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!