Prijs zonnepanelen gehalveerd in Nederland in ruim 2 jaar

AMSTERDAM – De prijs van zonnepanelen is meer dan gehalveerd in Nederland sinds oktober 2011. De prijs van een zonnepaneel ligt nu op 1,06 euro per wattpiek, 53,7 procent lager dan ruim 2 jaar geleden

zonnecelfolie van Solar Excel op een zonnepaneel
©: ABN Amro

Dit meldt Stichting Monitoring Zonnestroom in een laatste kwartaalupdate.

Toen de stichting begon met het bijhouden van de prijs van zonnepanelen kostte die gemiddeld 2,29 euro per wattpiek.

Op dit moment komt ongeveer 40 procent van alle zonnepanelen uit China en deze panelen zijn gemiddeld 12 procent goedkoper.

Stabilisering prijs zonnepanelen

De laatste periodes lijkt de prijs van panelen zich te stabiliseren. Sinds de laatste inventarisatie van de stichting is de prijs 3 procent gedaald. Toen kostte een zonnepaneel gemiddelde 1,09 euro per wattpiek.

Volgens de opstellers van het rapport geeft dit aan dat de markt voor zonnepanelen tot rust komt. De prijzen van zonnepanelen bij verschillende aanbieders bewegen bijvoorbeeld steeds meer naar elkaar toe.

Voor een systeem van 2500 wattpiek met een opbrengst van 900 kilowattuur per jaar en een rente van 6 procent wordt per kilowattuur ongeveer 0,188 cent betaald over een looptijd van 25 jaar, inclusief installatiekosten en de btw.

Gemiddelde elektriciteitsprijs

Dit is bijna 20 procent minder dan de gemiddelde elektriciteitsprijs van 23 cent die nu door consumenten betaald wordt.

Stichting Monitoring Zonnestroom komt voort uit onder andere de Universiteit Utrecht, brancheorganisatie Holland Solar en ODE. In totaal werden de gegevens van 738 zonnemodules, 431 omvormers en nog eens bijna 10.000 complete pakketten in kaart gebracht.

Lees ook:  het complete verslag Meerderheid aangeboden zonnepanelen afkomstig uit China

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!