Qatar investeert tot 15 miljard in zonne-energie

AMSTERDAM – Oliestaat Qatar heeft bedrijven uitgenodigd om te bieden op een zonneproject dat tussen de 10 miljard en 20 miljard dollar (7,6 tot 15,3 miljard euro) gaat kosten.

Zonnespiegels in de woestijn“We willen onze energiemix diversifiëren”, verklaart Fahad Bin Mohammed al-Attiya, voorzitter van het klimaatcomité van Qatar dat ook meedoet aan de klimaatgesprekken in Doha.

De voornemens komen nadat het kleine land onder kritiek kwam te staan tijdens de gesprekken. Qatar organiseert de klimaatbijeenkomst in Doha, maar is verhoudingsgewijs de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.

Voorzichtig met groene energie

Qatar is tevens de grootste producent van LNG ter wereld en het land verdedigt zich door te beargumenteren dat het landen van vervuilende steenkool afhoudt met LNG. Verder is het land altijd voorzichtig geweest met groene energie.

Het zonneproject is bedoeld om ongeveer 1800 megawatt aan zonnepanelen te plaatsen. Deze moeten ontziltingsinstallaties van stroom voorzien, zo meldt persbureau Reuters. Nu draaien ze nog op gas. Het project zou al in 2018 klaar moeten zijn.

Als het project online komt zou dat het aandeel groene energie in Qatar doen stijgen van nul op dit moment naar 16 procent. Qatar heeft nu elk jaar een vermogen nodig van 5.000 megawatt en dit staat elk jaar ongeveer 10 procent te stijgen.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: ganso.org

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!