Rechercheurs Belastingdienst ook bij installateur van zonnepanelen uit Heerenveen

AMSTERDAM – Groenleven, een installateur van zonnepanelen uit het Friese Heerenveen, meldt dat het bedrijf ook betrokken is bij het onderzoek naar een fraudeonderzoek met Chinese zonnepanelen.

In de periode 2013 tot en met januari 2014 heeft Groenleven 10 containers met zonnepanelen ingekocht bij de importeur waar de Belastingdienst momenteel onderzoek doet.

Rechercheurs van de Belastingdienst zijn bij Groenleven langs geweest en hebben administratie meegenomen die “betrekking hebben op de levering van de zonnepanelen”.

Meer informatie geeft het concern niet. Afgelopen vrijdag meldde het ministerie van Financiën dat de Fiod donderdag was binnengevallen bij een importeur van zonnepanelen in Friesland.

De verdenking is dat deze importeur zonnepanelen ontvangt uit China met een omleiding via Maleisië en Taiwan. De daadwerkelijke Chinese fabrikant heeft vermoedelijk geen overeenkomst gesloten met de EU, dus zou een invoerheffing van 65 procent betaald moeten worden.

De geïmporteerde zonnepanelen werden vermoedelijk in Taiwan en Maleisië overgeladen in nieuwe containers en voorzien van vervalste stickers, vrachtbrieven, facturen en certificaten van oorsprong. In totaal zou een bedrag van maar liefst 1,2 miljoen euro zijn ontdoken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!