Rechtbank: Belastingdienst belemmerde systematisch belastingteruggave zonnepanelen  

UTRECHT – De rechtbank van West-Brabant heeft de Belastingdienst teruggefloten in een zaak waarbij een eigenaar van zonnepanelen geen btw-nummer kreeg om de betaalde btw op de zonnepanelen terug te vragen.

Volgens de rechtbank was de wijze waar de Belastingdienst heeft gehandeld in combinatie met het strikt vasthouden aan een vervaltermijn van 3 maanden  een systematische belemmering van het recht op aftrek.

Dit hebben de rechters geoordeeld op 19 augustus in een zaak die onlangs pas werd gepubliceerd.

De particulier kocht in april 2013 voor bijna 7.000 euro aan zonnepanelen met een btw-bedrag ter waarde van 1.126 euro. Na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het terugvragen van btw op de zonnepanelen informeerde hij in juli en augustus bij de Belastingdienst hierover.

Lees ook: Vraag en antwoord over BTW-ondernemerschap bij zonnepanelen

Standpunt Financiën

Hem werd verteld dat er nog geen duidelijkheid over was omdat gewacht moest worden op het ministerie van Financiën.

Nadat in september 2013 het standpunt van het ministerie duidelijk was, heeft de man zich meteen ingeschreven als startend ondernemer. De aanvraag werd op 10 oktober 2013 ingediend met 1 april 2013 als startdatum van de onderneming.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Vervolgens deed de man een aangifte om de voorbelasting (1.126 euro) min de in rekening gebrachte omzetbelasting (100 euro) van in totaal dus 1.026 euro terug te krijgen.

Bezwaar

In december werd de teruggaaf geweigerd omdat de man zich niet voor 1 augustus als ondernemer had aangemeld. Een bezwaar hiertegen werd op 16 mei gehandhaafd.

De rechtbank draait dit nu terug. Volgens de rechtbank is het oordeel van de Belastingdienst niet aanvaardbaar gezien de juriprudentie die uitgaat van de uitspraak van het Europese Hof.

De man krijgt nu de teruggevraagde btw en de proceskosten ter waarde van 165 euro van de Belastingdienst.

Lees hier de hele uitspraak 

Dossier btw zonnepanelen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!