Rechtbank: Kiwa moet uitspraak over slechte zonnepanelen rectificeren

AMSTERDAM – Keuringsinstituut Kiwa moet de uitspraken over slechte zonnepanelen rectificeren. Kiwa heeft de zonnesector benadeeld met de berichten.

Zonnepanelen die met de SDE+ werden gefinancierdDit stelt de rechtbank. De zaak was aangespannen door een zonnepanelenleverancier uit De Rijp. Kiwa moet nu binnen 3 dagen een rectificatie op de site plaatsen waarin het aangeeft onzorgvuldig te hebben gehandeld. 

Doet het bedrijf dat niet dan staat er een boete van 1.000 euro per dag voor dat maximaal kan oplopen tot 30.000 euro. Kiwa moet verder de proceskosten van de paneelverkoper betalen. 

Ondeugdelijke praktijken 

In het persbericht dat Kiwa er uitstuurde waarschuwde het voor ondeugdelijke praktijken in de zonnesector. Zonnepanelen zouden op grote schaal niet goed gekeurd worden. Het haalde het Mr. Sunshine, waar Arjan Eikelenboom achter schuilging, aan als een onafhankelijk adviseur voor zonne-energie. 

De reacties uit de zonnesector waren fel. Peter DeSmet, eigenaar van Solarclarity, haalde hard uit naar Kiwa in een column en UNETO-VNI, branchevereniging voor installateurs, twijfelde aan de onafhankelijk van Kiwa. 

Later bleek dat Eikelenboom zelf als paneelverkoper actief was via dezonwijzer.nl. Kiwa verbrak toen al de relatie met Mr. Sunshine, maar hield het persbericht op de site. Verder ga het instituut de de schuld van de media dat de zaak zo uit de hand was gelopen. Die hadden te grote uitspraken van Kiwa opgetekend.

Zie ook: Twijfel over levensduur zonnepanelen steekt kop op

Mr. Sunshine bevoordeeld

De rechter oordeelt dat Kiwa Mr. Subshine heeft bevoordeeld door deze op te voeren als onafhankelijk adviseur. De panelenverkoper werd daardoor benadeeld. Volgens de rechter had Kiwa zich meer bewust moeten zijn van de naamsbekendheid die het instituut heeft en de gevolgen die ontstaan als Kiwa iets naar buiten brengt.

De leverancier eiste ook dat Kiwa een rectificatie moet sturen naar landelijke dagbladen, maar de rechter oordeelt dat Kiwa hiervoor al genoeg moeite heeft gedaan door een genuanceerder persbericht op de site te plaatsen. 

De eis van de verkoper tot betrekking van Eikelenboom werd niet ingewilligd. Het concern wil dat ook Eikelenboom een rectificatie plaatst op zijn website.

Ook werd geëist dat hij geen eventuele correspondentie met klanten van het bedrijf over het persbericht mag hebben. Het Noord-Hollandse bedrijf moet nu de proceskosten betalen van Eikelenboom.

Foto copyright: Conergy

Eén gedachte over “Rechtbank: Kiwa moet uitspraak over slechte zonnepanelen rectificeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!