Rechter: Wel energiebelasting over productie zonnepanelen op andermans dak

AMSTERDAM – Eigenaren en huurders van zonnepanelen die op een andermans dak liggen, moeten wel energiebelasting betalen over de stroom die wordt opgewekt.

Dit heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Het beroep van Eneco en energiecoöperatie LochemEnergie tegen een uitspraak van de Belastingdienst werd verworpen.

Het begin van de rechtszaak dateert al van meer dan een jaar geleden. In goed overleg met de Belastingdienst werd door 1 lid van de coöperatie een juridische procedure gestart over het betalen van energiebelasting.

Deze consument was ontevreden over de belasting, die uitkwam op 0,142 euro per kilowattuur, moest betalen over de stroom die werd geproduceerd door enkele gehuurde zonnepanelen op een gemeentehuis. Consumenten die zonnepanelen op hun eigen dak hebben, hoeven dit niet te betalen. 

Kweken van groente

“Er is in zonneland een situatie ontstaan die wel eens wordt vergeleken met het kweken van groente. Als je komkommers koopt bij de groenteman dan betaal je daar belasting over. Dat is duidelijk”, legt Paul van der Hoeven van Eneco uit.

 “En als je komkommers uit eigen tuin eet dan betaal je daar geen belasting over. Ook duidelijk. Maar waarom zou je belasting moeten betalen over komkommers die je uit je eigen volkstuin haalt?

Ongelijkheid

LochemEnergie en Eneco betreuren de uitspraak van de Haagse rechtbank. Volgens de energieleverancier en de coöperatie wordt zo ongelijkheid voor een grote groep burgers die geen geschikt eigen dak heeft in stand gehouden. Als zij zonnepanelen op een ander dak nemen moeten ze energiebelasting betalen, terwijl iemand die zonnepanelen op het eigen dak neemt, geen heffing betaalt.

“De uitspraak zorgt er voor dat duurzame energie voor heel veel burgers niet bereikbaar gaat worden. De uitspraak zal nu uiteraard eerst goed worden geanalyseerd en later zal besloten worden op welke wijze eventuele verdere actie wordt ondernomen”, aldus beide partijen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!