Rechtszaak tegen Kamp om ontzorgmodel gaat ‘voorlopig’ niet door

AMSTERDAM – Er komt voorlopig geen rechtszaak tegen het voornemen van minister Henk Kamp om energiebelasting te heffen op het ‘ontzorgmodel’ bij zonnepanelen.

Zonnepanelen die worden geïnstalleerd
C: OregonDOT

Dit bevestigt Jan Willem Zwang, directeur bij Green Spread, tegenover de Groene Courant. Green Spread is een actieve speler in deze tak van sport in de zonnesector.

Zwang benadrukt dat in de toekomst er mogelijk alsnog een rechtszaak zal komen. Op dit moment wordt er nog ingezet op het lobbyen in Den Haag. Volgens Zwang is er angst dat een rechtszaak dit proces zal frustreren.

Verder is er volgens Zwang ook “weinig draagvlak is bij andere aanbieders van het ontzorgmodel” voor een rechtszaak. Ze zouden schade vrezen wanneer ze meedoen aan een stap naar de rechter,

Gefinancierd door derde partij

Bij het ontzorgmodel worden zonnepanelen gefinancierd door een derde partij. De gebruiker betaalt een vaste kilowattuur prijs voor een bepaalde periode, maar hoeft niet de aanschafkosten van de zonnepanelen op zich te nemen

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Volgens Kamp zou er hierdoor geen risico zijn de gebruiker en dus moet er energiebelasting worden betaald. Eerdere rulings van de belastingdienst oordeelde volgens Zwang altijd dat er geen energiebelasting betaald hoefde te worden.

Grotere projecten

Het gaat vaak om grotere projecten. Green Spread fungeerde bijvoorbeeld als ontzorger bij het plaatsen van ruim 600 panelen op ziekenhuis Rijnstate en het installeren van zonnepanelen op 38 scholen in Leeuwarden.

Volgens Zwang gaat de belastingdienst in 2014 gedogen en wordt vanaf 2015 gehandhaafd. Of alleen nieuwe projecten of ook bestaande projecten in de problemen komen is nog onduidelijk. Het ministerie zou aansturen op ook het belasten van bestaande projecten.

 

762 gedachten over “Rechtszaak tegen Kamp om ontzorgmodel gaat ‘voorlopig’ niet door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!