‘Rendement zonnepaneel loopt op tot 15 procent per jaar’

AMSTERDAM – Het rendement van een zonnepaneel in Nederland kan oplopen tot 15 procent per jaar. De terugverdientijd komt in de meest ideale situatie uit op 6 jaar.

Zonnepanelen worden geïnstalleerd op een dakDit concluderen accountants van Flynth na het maken van 1000 financiële analyses over de aankoop van zonnepanelen.

In het minst ideale geval kan de terugverdientijd ook oplopen naar 27 jaar en het rendement krimpen tot 0 procent. Flyth verklaart dan ook dat het enorm afhangt van de situatie.

Zoveel mogelijk besparen 

De belangrijkste stelregel die de accountants hebben is eerst zoveel mogelijk besparen op je energierekening. Daarna moet gekeken worden of er ergens goedkoper energie kan worden ingekocht en pas dan moet men overwegen om zelf goedkoper op te wekken.

Flyth trok nog een aantal andere conclusies.

 • Hoe lager het verbruik van elektriciteit in een huishouden of bedrijf, hoe hoger het te behalen rendement. Dit hangt volgens Flynth samen met de energiebelasting.

 • Hoe hoger het (belastbaar) inkomen, hoe hoger het rendement.

 • Bij de fiscale positie van ondernemers is ook van invloed of er nog verrekenbare verliezen zijn en bovendien of fiscale aftrekfaciliteiten als de EIA toepasbaar zijn.

 • Rendement en plaatsbaar zonnestroomvermogen is sterk afhankelijk van de aanwezige netaansluiting.

 • Verzwaring van de netaansluiting puur ten behoeve van de zonnepanelen is duur, voornamelijk door het capaciteitstarief dat hierdoor jaarlijks een stuk hoger ligt. Installateurs rekenen vaak alleen de aanpassing van de meterkast door, dat is in verhouding tot het hogere capaciteitstarief maar een kleine investering. Vergroting van de aansluiting met 1 stap (bijvoorbeeld van 3×50 ampère naar 3×63 ampère) betekent een jaarlijks € 300 hoger capaciteitstarief.

 • De zonligging (hellingshoek en oriëntatierichting) van het dak is belangrijk.

 • Rendement is afhankelijk van de locatie in Nederland, de kuststrook heeft een hogere opbrengst dan bijvoorbeeld de Achterhoek.

 • Het is niet rendabel om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig voor eigen verbruik.

 • Bij zonnepanelen geldt de ‘trias energetica’: stroom die je kunt besparen hoef je niet in te kopen of op te wekken. Dus geldt de volgorde: altijd eerst zoveel mogelijk besparen, dan kijken of je goedkoop kunt inkopen en dan pas kijken of je goedkoper zelf kunt opwekken.

Gerelateerde artikelen 

4 gedachten over “‘Rendement zonnepaneel loopt op tot 15 procent per jaar’

 • 15 oktober 2018 om 21:48
  Permalink

  全面提供樓宇按揭貸款計劃及優惠,不限物業種類及樓齡,免收入証明及繁複的審查程序。 極具透明度及彈性. 24小時批核. 法例認可放債人機構.一按、二按、轉按、加按?無任歡迎 上市公司經營,信心保證,立即申請! 度身訂做借貸計劃.

 • 19 oktober 2018 om 08:48
  Permalink

  ELFE 商品一覽 UrCosme (@cosme TAIWAN) 找品牌 以UrCosme指數高至低排序第1頁 ELFE 化妝品商品一覽,提供 ELFE的產品列表,以UrCosme指數高至低排列,共25件,ELFE的搜尋結果之第1頁

 • 6 november 2018 om 15:01
  Permalink

  Everton captain Phil Neville on pre-match feasts, playing cricket with Freddie Flintoff, his despair over his World Cup snub and phone pranks. It’s top secret: Phil Neville

 • 22 november 2018 om 16:30
  Permalink

  The BBC presenter made the promise back in December and recently confirmed that he would host the first episode of next season’s MotD wearing only his underwear. Gary Lineker starts getting himself in shape ahead of making good his pledge to present Match of the Day in his pants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!