‘Samenwerking en hightech sterke punten Nederlandse zonnesector’

AMSTERDAM – Samenwerkingsverbanden en betrouwbare hightech oplossingen zijn de sterke punten van de Nederlandse zonnesector.

Zonnepanelen op een dak van een huurwoning
©: Tegenstroom

Dit verklaren een reeks partijen in een onderzoek voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De onderzoekers spraken met bijna 20 partijen die actief zijn in de productie en ontwikkeling van zonnecellen en –systemen over de kracht en zwaktes van de Nederlandse zonnesector.

De partijen halen samenwerkingsverbanden zoals Solliance aan als een sterk punt in Nederland. In dit verband werken meerdere internationale partijen in de zonnesector, vooral geconcentreerd rond Eindhoven, samen in dunne-film zonnecellen.

Hightech producten

Een ander voorbeeld is de Silicon Competence Centre (SiCC), een initiatief van ECN AMOLF en de TU Delft, dat zich concentreert op de ontwikkeling van zonnecellen op basis van kristallijn silicium.

Hightech producten zijn een ander sterk punt van de Nederlandse zonnesector. Als voorbeelden worden bijvoorbeeld Nuna gegeven. De auto op zonnepanelen van de TU Delft in samenwerking met Nuon en DSM en die de afgelopen jaren 5 van de laatste 7 World Solar Challenges heeft gewonnen.

Nederlandse makelaardij

Ook de zonnepanelen die mee worden gestuurd op Europese satellieten geven de voorsprong van sommige Nederlandse producenten aan. De Europese ruimtesonde Rosetta wordt bijvoorbeeld van stroom voorzien door Nederlandse panelen.

Tweederde van alle zonnesystemen die meegegaan zijn in Europese ruimtereizen waren van Nederlandse makelaardij.

Ontbreken van grote projecten

Zwakke punten van de zonnesector in eigen land zijn het ontbreken van grote productielocaties van zonnepanelen en grote projecten voor zonne-energie. Verreweg het grootste deel van de geplaatste zonnepanelen in Nederland bevinden zich op daken van huishoudens.

De komt van grote multinationals in Nederland en grotere projecten voor zonne-energie worden dan ook gezien als kans

Verder zou Nederland internationaal ook nog worden geassocieerd worden met windmolens en zou de snelheid waarmee beleidsbeslissingen worden genomen laag zijn.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!