Saudi-Arabie wil zonne-energie exporteren naar Europa

AMSTERDAM – Saudi-Arabië wil zonnestroom exporteren naar Europa. Het potentieel in de grootste olieproducent ter wereld is enorm.

Zonnepanelen in de woestijn van ChiliDit verklaart een anonieme bron binnen de Saudische regering tegenover de Financial Times.

“Dit is een enorm ambitieus programma en een enorm ambitieus plan”, verklaart de beleidsmaker. Het eerste plan is om zonnestroom te exporteren naar Egypte. Op termijn moeten ook Europese huishoudens het licht aan doen met Saudische stroom.

Het land heeft al eerder toegezegd tientallen miljarden dollars aan investeringen te maken in groene energie. Om export ook mogelijk te maken zou het Arabische land 41 gigawatt aan zonne-energie moeten ontwikkelen.

‘Serieuze manier om geld te verdienen’

“ik denk dat ze binnen 15 jaar in een positie zullen zijn om substantiële hoeveelheden stroom te exporteren”, zegt de bron. Investeerders in het land zouden dit als “serieuze manier om geld te verdienen”.

Ook buurland Qatar zei onlangs dat het 1800 megawatt aan zonne-energie wil installeren. “ Laten we het vergelijken met cloud computing”, aldus Fahan bin Mohammed al-Attiya, voorzitter van het Qatarese nationale voedselprogramma dat ook zonne-energie helpt te ontwikkelen.

 “Ik voorzie een toekomst waarbij elektriciteitsopwekking overal kan zijn en waar mensen hun elektriciteit uit alle plaatsen kunnen halen omdat alle netten zijn geïntegreerd.”

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: SunPower

4 gedachten over “Saudi-Arabie wil zonne-energie exporteren naar Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!