Scepticus zonne-energie: ‘Ik zat verkeerd’

UTRECHT – David Keith, een wetenschapper aan Havard University, was altijd een scepticus als het ging om de kansen van zonne-energie tegenover fossiele brandstoffen, maar heeft onlangs ‘het licht gezien’.

In een artikel op zijn blog schrijft hij:  “Ik had het verkeerd. De feiten zijn veranderd. Nog maar een paar jaar geleden kostte een industrieel systeem het dubbele van wat het vandaag kost. Een reeks van kleine innovaties heeft de kosten naar beneden gekregen.”

Keith schreef in 2008 nog in een paper dat de kans klein was dat binnen ruim 20 jaar de kosten van zonne-energie fors zouden dalen. Later concludeerde hij dat de markt voor zonne-energie werd gedreven door subsidies die geen kostenreducties tot gevolg hadden.

Zonne-energie zou lang een stationaire technologie blijven  die in leven moest worden gehouden door stimuleringen en alleen betaalbaar zou zijn voor de rijken.

180 graden

Hij draait nu compleet 180 graden en ziet dat er in korte tijd enorme stappen zijn gemaakt.

In sommige locaties in de wereld is het nu mogelijk om zonder subsidie stroom uit zonne-energie te produceren in grote centrales tegen een prijs van 40 dollar per megawattuur. Naar verwachting daalt dit verder naar 20 dollar per megawattuur, omgerekend 2 cent per kilowattuur, in 2020. Dit zou zonne-energie één van de goedkoopste bron van elektriciteit maken.

In verschillende delen van de wereld worden al concrete projecten ontwikkeld die tegen enorm goedkope prijzen zonnestroom produceren en kunnen concurreren met conventionele bronnen. Zo is in Chili zonne-energie de goedkoopste energiebron. In Dubai werd onlangs bekend dat bedrijven tegen zo’n 2,99 dollarcent per kilowattuur zonnestroom denken te kunnen produceren.

Foto: Flickr/Oregon State University CC BY-SA 2.0

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!