Speciale coating voor zonnepanelen gebaseerd op ogen vlinder

UTRECHT – Wetenschappers van de Oregon State University in de VS hebben geïnspireerd op de ogen van een vlinder een coating gemaakt die bijna geen licht weerkaatst.

De onderzoekers zien een belangrijke toepassing in bijvoorbeeld smartphones, maar vooral ook bij zonnecellen zodat meer licht wordt opgenomen, zo schrijft Wired.

Als je goed naar de ogen van een vlinder kijkt, zie je duidelijk dat ze bijna compleet zwart zijn. Dit komt doordat ze zijn geëvolueerd om geen licht te weerkaatsen. Zo zijn ze minder zichtbaar voor roofdieren.

Nanostructuur

Dit is mogelijk door de nanostructuur van de ogen van de vlinder. De structuur lijkt eigenlijk op een reeks kegels, legt wetenschapper Chih-hung Chang van Oregon uit.

De kleine kegels staan zo dicht bij elkaar, dichter dan de bandbreedte van licht, dat het zonlicht niet lucht en het materiaal kan onderscheiden. Daardoor kaatst het zonlicht niet terug. “Je fopt het licht eigenlijk”, aldus Chang.

Weerkaatsing

De speciale coating weerkaatst ongeveer een half procent van het licht terug. Ter vergelijking, glas weerkaatst ongeveer 4 procent van het licht.

Bij gebruik op smartphones kan de coating zorgen voor minder weerkaatsing en een meer helder beeld. Bij gebruik op zonnecellen kan de coating ervoor zorgen dat de zonnecellen meer zonlicht opnemen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!