Stadsbestuur Honolulu moet voor straf zonneproject van 3,1 MW financieren

AMSTERDAM – Het stadsbestuur van Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, moet voor straf een zonnepark van 3,1 megawatt financieren nadat de gemeente luchtstandaarden had geschonden.

De Amerikaanse toezichthouder constateerde dat Honolule niet genoeg  maatregelen had genomen om giftige emissies van een gesloten vuilnisbelt te beperken. Hierdoor ontsnapte meer dan 343.000 ton methaan en 6.800 ton aan andere gevaarlijke gassen.   

Honolulu moet 875.000 dollar betalen als straf en nog eens 16,1 miljoen dollar investeren in zonnepanelen. De zonnepanelen moeten op 250.000 vierkante meter aan daken en open ruimtes van een recyclingcentrum komen. In 2020 moeten alle zonnepanelen zijn geplaatst.

Vermogen van 3,1 megawatt

De zonnepanelen gaan meer dan 5 miljoen kilowattuur zonnestroom per jaar produceren, genoeg voor 800 huishoudens op het eiland.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt in een oordeel dat de straf het bestuur verantwoordelijk houdt voor fouten in het verleden, maar ook een fundering legt voor beter milieubeleid in de toekomst.

De burgemeester van Honolulu, Kirk Caldwell, verwelkomt het oordeel van de toezichthouder. Hij geeft aan dat de straf in de toekomst de stad alleen maar vooruit zal helpen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!