Steenkoolcentrales financieren zonne-energie in India

UTRECHT – Het staatsenergiebedrijf NTPC in India moet de activiteiten voor zonne-energie gaan financieren met de winst die wordt behaald uit steenkoolcentrales.

Dit heeft de Indiase overheid bepaald, zo meldt persbureau Bloomberg.

Beide activiteiten van het bedrijf komen in 1 onderdeel. Tegen 2019 moet NTPC 15 gigawatt aan zonne-energie hebben gebouwd. 

De Indiase overheid wil dat in 2020 er in totaal 100 gigawatt aan zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Zo’n 5 steenkoolcentrales met een totale capaciteit van 8.960 megawatt gaan deelnemen in het programma. India heeft op dit moment ongeveer 4 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit.

Hoge prijzen

Critici vanuit de energiedistributeurs zeggen dat de prijzen nu al erg hoog zijn en dat de kosten bijna niet gedekt worden. Het bundeleren van de prijs voor elektriciteit uit steenkool en zonnepanelen maakt de inkoopprijs alleen maar hoger.

Een gecombineerd tarief zal waarschijnlijk uitkomen op 3,12 tot 3,15 Indiase roepie (0,041 tot 0,042 euro). Op dit moment schommelt de prijs van zonnestroom tussen de 5 en 6 Indiase roepie (0,067 tot 0,08 euro).

Anderen halen juist aan dat de maatregel de levensduur van de steenkoolcentrales verlengt, terwijl zonne-energie steeds competitiever wordt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!