Drijvende tweezijdige zonnepanelen in haven Amsterdam

UTRECHT – Er komen drijvende zonnepanelen in de haven van Amsterdam die aan de voor- en achterkant zonlicht kunnen omzetten in stroom. 

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) gaat de nieuwe zonnepanelen samen met partners Tempress Systems, Sunfloat en Havenbedrijf Amsterdam op 14 april demonstreren. 

De zonnepanelen hebben aan de achterkant geen witte of zwarte folie, maar een glasplaat of een transparante folie. 

De zonnecellen ín de panelen zijn zo gemaakt dat ze bijna net zo efficiënt licht via de achterkant in elektriciteit kunnen omzetten als licht dat, zoals gebruikelijk, van de voorkant komt. 

‘Voor hetzelfde geld een aanzienlijk hogere opbrengst’

Daardoor kunnen de panelen ook het licht benutten dat door het wateroppervlak of de grond wordt gereflecteerd en normaliter verloren gaat.

“Het is een slimme en voor de hand liggende oplossing”, zegt Wim Sinke, manager programmaontwikkling zonne-energie bij ECN.

“Je gebruikt licht dat er al is en krijgt zo voor ongeveer hetzelfde geld een aanzienlijk hogere opbrengst aan zonne-energie. Op jaarbasis kan dat tientallen procenten aan opgewekte elektriciteit schelen,”

Volgens ECN hebben tweezijdig werkende zonnepanelen veel nieuwe toepassingsmogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld ook recht worden gezet of worden verwerkt in geluidsschermen langs snelwegen.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!