Test met drijvende zonnepanelen op de Maasvlakte van start

UTRECHT – 20 vlotten met 120 zonnepanelen worden het komend jaar in de Slufter op de Maasvlakte blootgesteld aan het Nederlandse weer. De proef met drijvende zonnepanelen is maandag van start gegaan.

Naast de drijvende zonnepanelen komen er op de kade ook nog twaalf zonnepanelen.

Door de vlotten met de zon mee te laten draaien kan er 18 procent meer opbrengst van energie worden gegenereerd in vergelijking met panelen in een zonneweide. Daarnaast levert de reflectie en de koeling van het water naar verwachting ook een aanzienlijk voordeel op.

Veelbelovend

De locatie is één van de meest zonrijke plekken in Nederland.  Door de drijvende zonnepanelen heeft het depot een extra functie gekregen: als locatie voor duurzame energieopwekking.

Eerdere kleinere proeven met drijvende zonnepanelen waren veelbelovend. De test in de Slufter is de eerste test op grotere schaal. Het gaat vooralsnog om een pilot voor de duur van een jaar.

Rijkswaterstaat voert de pilot uit samen met Havenbedrijf Rotterdam, fabrikant SunFloat en Deltares. Op deze manier bundelt Rijkswaterstaat met marktpartijen de krachten om klimaatverandering het hoofd te bieden en de omslag naar duurzame energie te maken.

Lees ook: Test voor 540.000 drijvende zonnepanelen op de Maasvlakte

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!