Test voor 540.000 drijvende zonnepanelen op de Maasvlakte

UTRECHT – Een test met 120 drijvende zonnepanelen bij de Maasvlakte moet uitwijzen of het mogelijk is om 540.000 drijvende zonnepanelen te plaatsen in de haven van Rotterdam.

Het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en het bedrijf Sunfloat gaan een test houden.

In de loop van november worden de 120 zonnepanelen in gebruik genomen bij de Slufter, een depot voor verontreinigd sediment van 250 hectare.

Het depot is in 1987 geopend, maar sindsdien is de kwaliteit van het water en het sediment verbeterd waardoor er nog genoeg ruimte is in het depot.

Minimaal 85 megawatt

Volgens de initiatiefnemers kan het gebied 540.000 zonnepanelen herbergen met een totaal vermogen van minimaal 85 megawatt.

De proefinstallatie bestaat uit 20 vlotten waarop in totaal 120 panelen zijn gemonteerd. Daarnaast komen er op de landopstelling ook nog twaalf zonnepanelen.

Door de vlotten met de zon mee te laten draaien kan er 18 procent meer opbrengst worden gegenereerd in vergelijking met panelen in een zonneweide.

Daarnaast levert de reflectie en de koeling van het water ook een aanzienlijk voordeel op. De proefopstelling zal een jaar lang aan weer en wind in de slufter worden blootgesteld. Vervolgens zal er een rapport worden opgemaakt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!