‘TNO-kwestie schadelijk voor hele zonnesector’

AMSTERDAM – De niet onderbouwde waarschuwing van TNO over onveilig bevestigde zonnepanelen is niet alleen schadelijk voor individuele bedrijven, maar voor de hele sector.

Zonnepanelen op het dak van een gebouwDit zegt Vincent de Vogel, woordvoerder voor Esdec uit Deventer, in een gesprek met de Groene Courant. Esdec is de fabrikant van  montagesystemen ClickFit en FlatFix voor zonnepanelen.

Naar aanleiding van onder andere vragen van Esdec trok TNO de waarschuwing weer in. TNO had voor zijn beurt gepraat, verklaarde een woordvoerder van het instituut maandag.

“De telefoon heeft niet stil gestaan bij ons”, zegt De Vogel. “De klanten van onze klanten hadden ook vragen. De schade voor ons bedrijf is natuurlijk moeilijk te bepalen, maar dit gaat verder dan alleen schade bij ons. De hele sector lijdt hier schade door.”

“Beleidsmakers hebben dit ook gezien en dan mag het wel niet waar zijn, maar het is al gelezen.”

Kiwa-affaire

Volgens De Vogel gaat de vergelijking met de Kiwa-affaire van vorig jaar wel op. Certificeringsinstituut Kiwa waarschuwde voor gevaarlijke zonnepanelen, maar kon dit niet onderbouwen met cijfers.

Alleen die waarschuwing kwam toen ook landelijk in het nieuws. Dat dit bericht van TNO niet werd opgepikt heeft de schade nog beperkt, zegt De Vogel. “Ook voor TNO.”

Social media

Hij vindt wel  dat social media het bericht van TNO versterkte. “Eerst was het TNO vindt. Door social media werd het opeens een onderbouwd feit, maar dat was het niet.”

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Via de juridische weg heeft Esdec contact opgenomen met TNO. Via de advocaat werd verteld dat het bericht moest worden onderbouwd of gerectificeerd. Over mogelijke verdere acties wil De Vogel het niet hebben. “Ik ben blij dat ze hun bericht hebben gerectificeerd.”

Naar aanleiding van de waarschuwing vindt De Vogel wel dat er een grotere focus moet komen op kwaliteit in de zonnesector. “Iedereen kan zich tegenwoordig maar installateur noemen. Terwijl een loodgieter helemaal niet zomaar panelen kan gaan installeren.”

Copyright foto: Vattenfall

7 gedachten over “‘TNO-kwestie schadelijk voor hele zonnesector’

 • 15 oktober 2018 om 00:35
  Permalink

  Ellanse洢蓮絲(依戀詩)是一款荷蘭與英國共同研發的的新型真皮填充劑,是由30的25-50微米(µm)的聚己內酯(polycaprolactone, PCL)完美微型正圓晶球,以及70的PBS-生物降解材料(carboxymethylcellulose, CMC)製成的凝膠體,這些成分都是通過FDA(美國食品藥品監督管理局)和歐洲CE認證的安全成分,在人體內水分和二氧化碳作用下可以完全被分解吸收和排出的安全物質,對人體不會產生過敏反應,因此治療前不需經過敏檢測,在使用上幾乎不產生副作用。

 • 15 oktober 2018 om 11:30
  Permalink

  體驗真正網上 Personal Loan 批核,隨時提款話咁易! TPF 團隊撐您,現金即時到手!自訂還款期,短期周轉首選!立即申請,特快私人貸款。 特快網上批核 | 還款計算機.

 • 19 oktober 2018 om 03:57
  Permalink

  有關絨毛面義乳、光滑面義乳、果凍矽膠、水滴果凍矽膠、莢膜痙攣、乳房按摩等一些相關、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 • 21 oktober 2018 om 19:21
  Permalink

  Venus Legacy™是第一個,也是唯一一個得到美國食品藥品監督管理局批准,利用4D™技術結合多極射頻(RF)、磁力脈衝、變量脈衝VariPulse™技術(VP)和實時熱力反饋的設備,這使Venus Legacy™能夠提供一個既安全又無痛的療程,並取得理想效果。Venus Legacy™的療程為所有類型的肌膚提供一個100安全和無痛的美容過程,並針對面部、頸部及身體各處,提供以下即時和持久的效果 非手術塑型 減少橙皮紋 減少皺紋 減少皮下脂肪 收緊肌膚

 • 5 november 2018 om 07:32
  Permalink

  JONNY SINGER IN LIBREVILLE: As former Inter Milan captain Andrea Ranocchia was unveiled, Hull’s longest-serving outfield player was unable to keep his thoughts off transfer deadline day. Ahmed Elmohamady on Hull’s transfer business, helping Egypt to AFCON glory and his rising nutmeg count: ‘It’s just intuition… not something I plan’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!