‘In toekomst bepaalt zonne-energie prijs van olie’

UTRECHT – De kosten om zonne-energie op te wekken gaan in de toekomst bepalen hoeveel olie- en gasbedrijven krijgen voor hun fossiele brandstoffen.

Dit stelde hoogleraar zonne-energie Wim Sinke, tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Friesland, zo schrijft het Friesch Dagblad.

Hij praatte Statenleden bij over de ontwikkeling van duurzame energie. Binnenkort moet de provincie een besluit nemen over de beleidsbrief Duurzame Energie.

Sinke verwijst naar ontwikkelingen in het buitenland. Zo heeft een groep bedrijven aangegeven in Dubai stroom uit een enorm zonnepark te kunnen verkopen voor 0,03 dollar, omgerekend 0,0258 euro.

Kolencentrales worden teruggetrokken

De hoogleraar zegt dat ontwikkelaars van kolencentrales zich hierdoor terugtrekken. “Je ziet daar dat zonne-energie bepalend is voor de investeringen in fossiel.”

Ook in andere delen van de wereld wordt zonne-energie rap goedkoper vergeleken met andere energiebronnen. In Chili is zonne-energie op sommige unieke locaties de goedkoopste energiebron. De enige drempel daar is dat het energienet erg beperkt is.

Bekijk ook: Wim Sinke: “power to gas” is de ultieme opslag

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!