‘Veel installatiefouten bij zonnepanelen, particulieren lopen opbrengst mis’

UTRECHT- Bij de installatie van zonnepanelen in Nederland gaat er nog veel fout. Eigenaren lopen opbrengst mis, er wordt onveilig gewerkt door installateurs en soms ontstaat er ook gevaar met de stroom.

Dit zeggen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) zondag in het KRO-programma Reporter Radio. Het AD schrijft hier zaterdag over.

De VEH zegt bij controles veel fouten te ontdekken bij installaties van zonnepanelen.  “Heel veel cowboys roepen: ‘u vraagt en wij draaien’ en leggen het hele dak vol”, zegt inspecteur Theo Elferink van Eigen Huis tegenover de krant. 

Installateurs zouden niet het juiste rendement van de zonnepanelen opgeven. Soms wordt er niet rekening gehouden met schaduw en soms worden er simpelweg zonnepanelen gelegd op plekken waar dat helemaal niks oplevert.

Prijs

Ook qua prijsopgave deugt het niet altijd. Soms moeten consumenten meer betalen dan ze willen omdat de kosten van het installeren van de zonnepanelen niet wordt opgegeven.

De Consumentenbond wil dat installateurs individueel een certificaat moeten halen. Nu hebben van 1.500 bedrijven die zonnepanelen installeren 33 een keurmerk.  “Er moeten duidelijke eisen komen aan diegene die er op het dak staan”, vindt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. “Je moet ook zorgen dat je periodiek controleert dat het werk goed wordt uitgevoerd.”

Standaard offerte

Hij wil verder dat er een standaard offerte komt voor het aanbieden van zonnepanelen. Zo moeten teleurstellingen worden voorkomen.

Er hebben volgens de laatste cijfers, die lopen tot het einde van het tweede kwartaal, bijna 300.000 huishoudens in Nederland zonnepanelen. In het eerste halfjaar van 2015 hebben zo’n 50.000 nieuwe huishoudens zonnepanelen genomen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!