VEH maakt zich zorgen over salderen voor eigenaren zonnepanelen

AMSTERDAM – Vereniging Eigen Huis zegt zich zorgen te maken over de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen.

De belangenorganisatie wil dat de bestaande paneelexploitanten minimaal 15 jaar gebruik kunnen maken van zonnepanelen, zo schrijft VEH in een brief aan de Tweede Kamer.

Over 2 tot 3 jaar wordt het salderen, het systeem waarbij het terugleveren van zonnestroom dezelfde prijs oplevert als de prijs van stroom uit het stopcontact, op de schop gegooid.

Het salderen maakt het exploiteren van zonnepanelen door huishoudens erg winstgevend, maar particulieren betalen bijvoorbeeld niet voor het terugleveren van de stroom.

Tot 2020 salderen

In 2017 of 2018 wordt de regeling geëvalueerd. Minister Kamp heeft toegezegd dat tot 2020 in ieder geval zonnestroom kan worden gesaldeerd.  

VEH zegt veel vragen te krijgen van leden over wat er gaat gebeuren. Nu produceren ruim 200.000 huishoudens zelf zonnestroom. In 2020 moet dit zijn gestegen naar ongeveer 1 miljoen huishoudens.

“Maar sinds de minister aankondigde de salderingsregeling in 2017 of 2018 te gaan evalueren, zijn onze leden huiverig geworden te investeren in zonnepanelen”, aldus Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij de VEH.

De belangenorganisatie wil dat huishoudens die voor 2020 zonnepanelen hebben of aanschaffen tenminste voor een periode van 15 jaar kunnen salderen. “Daarmee zal de stijgende trend voor het decentraal opwekken van energie doorgaan. Mogelijk ontstaat zelfs een hausse.”

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!