Verkoop zonnepanelen Vlaanderen stort in

AMSTERDAM – De verkoop van zonnepanelen in Vlaanderen is nagenoeg ingestort. In het afgelopen jaar werden er 2.681 panelen geïnstalleerd, een daling van 94 procent.

Zonnepanelen op een dak in BelgiëDit blijkt uit cijfers van branchevereniging PV-Vlaanderen, zo melden Vlaamse media. Er werden vooral kleinere installaties gedaan.

Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, spreekt van een rampzalig jaar. In 2012 werden er nog 44.000 zonnepanelen geïnstalleerd. In 2011 werd nog een record van ongeveer 85.000 geïnstalleerde zonnepanelen gedaan.

Groenestroomcertificaten en netvergoeding

De enorme daling in het afgelopen jaar is te wijten aan de herziening van de groenestroomcertificaten en het invoeren van de netvergoeding waarbij eigenaren van zonnepanelen een vergoeding betalen voor het terugleveren van zonnestroom.

Voor het nieuwe jaar benadrukt Polfliet vooral de onzekerheid. Hoewel de netvergoeding inmiddels ook weer is afgeschaft, zijn er veel paneelverkopers verdwenen en zal dit de verkoop geen goed doen, volgens Pofliet.

Energiebesparende maatregelen 

Positief voor de sector is dat het in 2014 verplicht zal worden voor nieuwbouwwoningen om energiebesparende maatregelen te nemen. Zonnepanelen zijn een van manieren om dit te doen.

De voorman van PV-Vlaanderen vraagt verder hulp van de overheid om zonnepanelen aantrekkelijk te maken, hoewel hij benadrukt geen subsidie te willen. 

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright:  broodkast

3 gedachten over “Verkoop zonnepanelen Vlaanderen stort in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!