‘Verkopers van zonnepanelen beduvelen consumenten over terugverdientijd’

UTRECHT – Sommige verkopers van zonnepanelen beduvelen klanten bij de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen.

Door een hoger stroomtarief te gebruiken dan in werkelijkheid wordt gerekend door energiebedrijven, lijken de zonnepanelen zichzelf sneller terug te verdienen. 

Dit stelt vergelijkingssite Easyswitch na een kort onderzoek onder een tiental offertes van een reeks verkopers. In sommige gevallen blijkt de terugverdientijd eigenlijk 4 jaar langer.

In de berekening voor de terugverdientijd speelt het stroomtarief dat een consument nu betaalt een belangrijke rol. Het is bedrag dat men bespaart door zonnepanelen aan te schaffen. Volgens Easyswitch beduvelen verkopers consumenten door een te hoog tarief te nemen.

21 tot 24 cent

De verkopers gaven in de offertes stroomtarieven op van 21 cent tot 24 cent per kilowattuur. In de meeste gevallen ging het om een bedrag van 23 cent. Volgens Easyswitch ligt het gemiddelde tarief nu op 19,67 cent per kilowattuur, gebaseerd op de variabele tarieven van Essent, Eneco en Nuon.

Vaak gaan verkopers van zonnepanelen ook uit van een verhoging van de stroomprijzen, maar in de praktijk is het helemaal niet zeker dat de energieprijs omhoog zal gaan.

Ook met een hogere terugverdientijd zijn zonnepanelen nog steeds een interessante investering. Zonnepanelen gaan vaak 20 tot 25 jaar mee en met een terugverdientijd van in een uiterst geval van 15 jaar betekent dat 10 jaar lang gratis stroom.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!