Vermogen zonne-energie bij netbeheerders 214 procent gestegen

AMSTERDAM – Het vermogen van zonne-energie dat aangemeld is bij de Nederlandse netbeheerders is in het afgelopen jaar maar liefst 214 procent gestegen.

Zonnepanelen in een installatie op het dakDit blijkt uit cijfers van de Klimaatmonitor,

Eind 2013 was bij de netbeheerders 665,4 megawatt aan zonne-energie aangemeld. Een jaar eerder was 211,3 megawatt aangemeld bij de netbeheerders.

Afgelopen september werd nog een vermogen gemeld van 455 megawatt door de netbeheerders, waarmee het vermogen dus 46 procent is gegroeid in 4 maanden.

Koploper

Koploper in zonne-energie is Amsterdam met een vermogen van 16,1 megawatt. De top 3 wordt aangevuld met Haarlemmermeer (8,5 megawatt) en Zuid-West Friesland (7,5 megawatt).

De gemeente met het laagste vermogen is Rozendaal, een kleine gemeenten in Gelderland boven Arnhem waar bijna 1.500 mensen wonen. Hier staat 61 kilowatt (0,061 megawatt) opgesteld.

Klik met de muis op de gemeenten voor meer informatie. Bron van informatie: Klimaatmonitor  Bekijk hier een grotere versie (c)Groene Courant/Wilbert Zuil 

Groei van 300 megawatt

PV-analist Josefine Berg van IHS Research schatte onlangs tegenover de Groene Courant dat er ongeveer 500 megawatt in Nederland staat opgesteld eind 2013. Voor het komende jaar verwacht zij een groei van 300 megawatt.

De gegevens van de netbeheerders is een schatting van het totale vermogen. De netbeheerders baseren hun data op het aanmelden van particulieren op de website energieleveren.nl.

Laatste schatting CBS

Aanmelding door paneeleigenaren op de website is vrijwillig, hoewel de netbeheerders registratie wel stimuleren zodat ze het energienet beter in de gaten kunnen houden.

De laatste schatting van het Centraal Bureau voor de statistiek over het vermogen van zonne-energie dateert voor eind 2012. Toen zou er 365 megawatt zijn geïnstalleerd in Nederland, hoewel het CBS ook data heeft moeten aanpassen.

Foto copyright: N A I T

3.270 gedachten over “Vermogen zonne-energie bij netbeheerders 214 procent gestegen