Verzekeraars: Claims op zonnepanelen nieuw fenomeen

AMSTERDAM – Nederlandse verzekeraars krijgen steeds meer te maken met claims rond zonnepanelen. Met het stijgende aantal huishoudens en bedrijven dat zonepanelen heeft komt ook een nieuw type claim.

Zonnepanelen op een dakDit meldt het Verbond van Verzekeraars.

Hak van der Sijp, risico-analist bij Hannover Risk Consultants noemt het een nieuw soort risico waar de verzekeraars “zeker iets mee moeten”.

Hij haalt de storm van afgelopen oktober aan als een risico voor verzekeraars, hoewel er toen niet veel claims zijn binnengekomen. In oktober zou de wind gunstig hebben gestaan, maar doordat sommige zonnepanelen schuin op het dak staan, kan er zomaar de wind onder komen, aldus Van der Sijp.

Totale waarde

Nationale Nederlanden kreeg toen in totaal 3 claims binnen met een totale waarde van 60.000 euro.

Van der Sijp vult aan dat de oktoberstorm in die zin ‘een storm van niks’ was. “Bij een sneeuwstorm bijvoorbeeld, met wind uit het noorden en met extra gewicht op het dak, kan de schade veel groter zijn.”

Van der Sijp noemt de sneeuwstorm omdat veel te maken heeft met het draagvermogen van het dak. “Een dak kan gemiddeld 50 kilo per m2 dragen, zonnepanelen nemen daarvan zo’n 20 kilo per m2 in beslag.” Maar ook met alleen wind is er een risicofactor.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Zwaar belast

“Wind drukt en trekt de panelen op en van het dak, waardoor het dak dynamisch zwaar belast wordt.” Ander risico is slechte bevestiging van de panelen of losse onderdelen (de rubber looptegels) op het dak. Die waaien weg en waar ze normaal simpelweg van het dak waaien, raken ze nu de panelen.

Ook de connectoren – de stekkers waarmee de panelen onderling verbonden zijn – vormen een risico. Dat kan in de zomer, volgend op een storm, de kop opsteken. Door een storm kunnen de connectoren namelijk iets van elkaar losraken.

“Omdat de panelen in de zomer meer stroom opwekken, terwijl de connectoren dan niet meer goed functioneren, ontstaan vonken in de connectoren en is er kans op brand.”

Installatie

Consumenten en bedrijven kunnen de installatie natuurlijk zelf controleren. Maar ook voor verzekeraars is een rol weggelegd. “Voor de verschillende onderdelen van de installatie zijn wel normen, maar een certificering voor de hele zonnestroominstallatie is er nog niet.”

De zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering, voor bedrijven onder de gebouwenverzekering. Uiteraard moeten de kosten ervan in de verzekerde som zijn verwerkt. Verder bestaat er veel verschil tussen polissen. Van der Sijp: “Verzekeraars moeten zich oriënteren op nieuwe risico’s en hoe ze dit meenemen in de dekking.”

En wat doe je bijvoorbeeld als een bedrijf zijn dakruimte ter beschikking stelt voor zonnepanelen van een ander?” Schade aan de panelen (van een eigenaar) kan brand aan het pand (met een andere eigenaar) opleveren en andersom. “In feite een storm-, brand- en aansprakelijkheidsrisico.”

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: EnvironmentBlog

4 gedachten over “Verzekeraars: Claims op zonnepanelen nieuw fenomeen

 • 16 oktober 2018 om 19:11
  Permalink

  CAST’EE 商品一覽 找品牌 以UrCosme指數高至低排序 第1頁 CAST’EE 化妝品商品一覽,提供 CAST’EE的產品列表,以UrCosme指數高至低排列,共12件,CAST’EE的搜尋結果之第1頁

 • 21 oktober 2018 om 01:21
  Permalink

  LIERAC 法國黎瑞 【基礎保養系列】滋潤臉部角質霜的商品介紹 LIERAC 法國黎瑞,基礎保養系列,滋潤臉部角質霜

 • 7 november 2018 om 07:41
  Permalink

  Claudio Ranieri believes Riyad Mahrez is priceless to Leicester after the winger’s stunning form. Algeria international Mahrez has scored four goals in his first three games this season. Leicester City boss Claudio Ranieri warns potential suitors off winger Riyad Mahrez by insisting star player has ‘no price’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!