Via crowdfunding 37.000 zonnepanelen gerealiseerd, 5,6 miljoen geïnvesteerd

UTRECHT – Via crowdfunding zijn in 2015 37.000 zonnepanelen gerealiseerd in Nederland. Investeerders hebben in totaal 5,6 miljoen euro geïnvesteerd in

Dit meldt crowdfundingplatform Zonnepanelendelen donderdag.

Het gaat bijna om een vervijfvoudiging ten op zichte van een jaar geleden. Toen werd er 1,1 miljoen geïnvesteerd in de projecten.

In totaal werden 61 zonne-energieprojecten gefinancierd met crowdfunding. Het gaat om veel verschillende soorten organisaties, zoals agrariërs, brandweerkazernes en ziekenhuizen.

25 projecten, die in totaal 3 miljoen euro aan crowdfunding ophaalden, maakten gebruikt van de SDE+regeling. Deze subsidie vergoedt elke kilowattuur zonnestroom die wordt geproduceerd.

Belastingvoordeel

Bij 13 projecten wordt de postcoderoosregeling gebruikt. Bij deze regeling maken energiecoöperaties gebruik van een belastingvoordeel op de stroom die ze leveren aan het energienet. Voorwaarde is wel dat de investeerders in het project uit naburige postcodes komen.

Ook zijn er projecten waarbij MKB-bedrijven simpelweg de stroom salderen, dus afstrepen tegen de stroom die ze verbruiken zoals particulieren doen. Dit is mogelijk voor MKB-bedrijven met een net-aansluiting kleiner dan 3*80 ampère.

Voor 2016 zijn er al weer 62 zonne-energieprojecten aangekondigd die financiering zoeken bij huishoudens.

In totaal 44.462 zonnepanelen

In Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland worden de meeste projecten gefinancierd. Het gaat om respectievelijk 31, 25 en 11 crowdfundingprojecten voor zonnepanelen. In Overijssel, Limburg, Drenthe en Zeeland blijft de animo nog achter. Hier waren helemaal geen projecten.

Het meest geld werd opgehaald in Noord-Holland, namelijk 1,9 miljoen euro. Gelderland en Noord-Brabant volgen met respectievelijk 1,3 en 1,2 miljoen euro. Het cijfer van Noord-Brabant valt hoog uit doordat daar 1 groot project met 7.000 zonnepanelen bijna 900.000 euro ophaalde.

Sinds 2011 zijn er nu 44.462 zonnepanelen via crowdfunding gefinancierd met 8,2 miljoen euro aan investeringen. Het gaat om zo’n 4.887 investeerders die geld staken in 94 projecten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!