Vicepremier Vlaanderen wil ‘bad bank’ voor schuld subsidies zonne-energie

AMSTERDAM – De Vlaamse overheid moet een zogenaamde ‘bad bank’ oprichten om de schuld in te stoppen die is ontstaan nadat subsidies voor zonne-energie lange tijd niet zijn verrekend met de energierekening.

Zonnepanelen in een installatie op het dak
C: N A I T

Dit zegt de Vlaamse vicepremier Johan Vande Lanotte.

De Vlaamse netbeheerders hebben een forse schuld opgebouwd doordat ze jarenlang subsidie moesten geven aan eigenaren van zonnepanelen, maar deze niet konden verrekenen in de energieprijs.

Groenestroomcertificaten van zonnepaneelbezitters werden opgekocht tegen 450 euro en weer verkocht aan de energieleveranciers voor 100 euro. De netbeheerders moesten het verschil financieren.

Elektriciteitsprijs

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) berekende onlangs dat als onder andere deze subsidies de komende paar jaar wel worde verrekend met de elektriciteitsprijs, de energierekening met 30 procent kan stijgen in 2016.

Vande Lanotte wil dat voorkomen door deze openstaande schuld onder te brengen in de ‘bad bank’, een term die ontstond tijdens de kredietcrisis om leningen in te stoppen die mogelijk niet werden terugbetaald.

500 miljoen euro

Volgens de vicepremier kan de schuld oplopen tot 500 miljoen euro. Dit moet dan in een priode van 20 jaar worden weggewerkt.

Andere politieke partijen zijn kritisch. Het CD&V (de christendemocraten) noemt het een opmerkelijk voorstel, ook omdat het een partijgenoot was van Vande Lanotte die het vorige beleid heeft gevoerd.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!