Wallonië wil heffing voor eigenaren zonnepanelen

AMSTERDAM – De Waalse energieregulator Cwape wil eigenaren van zonnepanelen een netvergoeding opleggen. Eigenaren zouden vanaf begin 2015 moeten betalen voor het gebruik van het netwerk. 

huis panelenDat meldt de Franstalige krant L’echo. 

In november werd het Vlaamse voorstel voor een netvergoeding nog tegengehouden door het Brusselse hof. Binnenkort krijgen de Belgische gewesten de regie over elektriciteit en gas in handen. Nu worden de netwerken nog landelijk beheert.

Het Waalse plan lijkt op de huidige manier van beheer, maar met een paar wijzigingen. Een van deze wijzigingen is het invoeren van een prosumer tarief voor consumenten die ook stroom leveren aan het netwerk.

Prosumer tarief

De hoogte van het prosumer tarief is nog niet bekend. In het afgekeurde Vlaamse voorstel moesten eigenaren van zonnepalen 238 euro per jaar per pv-installatie betalen. In Wallonie zouden de tarieven 18 tot 19 procent lager liggen.

Volgens Francis Ghigny, bestuursvoorzitter van Cwape, kan een netvergoeding ervoor zorgen dat de tarieven van andere consumenten met zo’n 0,5 procent verlaagd kunnen worden. 

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Gerelateerde artikelen

6 gedachten over “Wallonië wil heffing voor eigenaren zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!