Warren Buffett koopt stroom tegen laagste prijs van zonnepark

AMSTERDAM – De Amerikaanse zonneparkontwikkelaar First Solar gaat zonnestroom van een project in de staat Nevada tegen een prijs verkopen van 0,0387 dollar per kilowattuur (0,0349 euro), een record in de Verenigde Staten.

Dit blijkt uit een melding bij de toezichthouders. Het project, Playa Solar 2, is nog nu in de ontwikkelingsfase. Tegen december 2016 moet het zonnepark volledig operationeel zijn.

De stroom wordt gekocht door NV Energy, eigendom van de investeringsmaatschappij van Warren Buffett. Voor Buffett is het een ontzettend goedkope overeenkomst. Vorig jaar werd stroom van hernieuwbare bronnen nog voor 0,137 dollar gekocht.

De enorme goedkope prijs die nu wordt gehanteerd wordt veroorzaakt door daling van de kosten van de technologie, maar ook door de ervaring van First Solar. De ontwikkelaar is één van de grootste bouwers van zonneparken in de VS en wordt er steeds beter in om met weinig risico zonnestroom op te wekken.

Mogelijk is het de laagste prijs ooit voor zonnestroom. Begin dit jaar claimde een Arabische ontwikkelaar de goedkoopste zonnestroom ter wereld op te wekken. De elektriciteit uit een zonnepark van 200 megawatt wordt vanaf 2017 verkocht tegen 0,058 dollar per kilowattuur.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!