Zakenman uit Hongkong blijkt imperium in zonne-energie te hebben gebouwd

AMSTERDAM – Een zakenman uit Hongkong blijkt in het geheim een imperium in zonne-energieactiviteiten te hebben opgebouwd.

Zonnepanelen op een dak in China
©: Suntech

De activiteiten van Zheng Jianming hadden op hun hoogtepunt een geschatte waarde van 20 miljard dollar. Hiermee is Jianming mogelijk de belangrijkste investeerder in zonne-energie ter wereld.

Naast zonne-energie investeert zijn bedrijf, Asia Pacific Resources Development,  ook in batterijtechnologie, elektrische auto’s, geothermische systemen en zelfs in systemen die zeewater gebruiken om elektriciteit op te slaan.

“Als een stad al deze technologieën zou implementeren zou het in feite bijna Co2-neutraal zijn”, aldus Jianming. “Mijn visie voor dit bedrijf is dat het niet alleen voor China is. Ik wil wereldwijd concern opbouwen.”

Internationale malaise

Sinds 2012 heeft Jianming 2,5 tot 3 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie zoals een belang in de Chinese zonnepanelenfabrikant Shunfeng.

Verder heeft hij belangen genomen in Suntech Power Holdings, ooit de grootste panelenproducent ter wereld, het Duits Sunways, producent van omvormers voor zonnepanelen, en het eveneens Chinese LDK Solar.

Zheng deed dit tijdens een internationale malaise in de zonnesector. Alle bovenstaande bedrijven zaten op de rand van een faillissement of waren al bankroet toen de investeerder ze te hulp kwam.

Zonder ruchtbaarheid

Hij heeft dit altijd gedaan zonder ruchtbaarheid aan zijn beleggingen te geven tot nu toe. Afgelopen maandag sprak hij met investeerders in New York. Jianming wil mogelijk zijn activiteiten naar de beurs brengen.

“Ik heb lang naar de ontwikkeling van de industrie gekeken en gewacht op de meest geschikte tijd om te investeren”, aldus Jianming, die in het Chinees ook bekendstaat onder de naam Cheng Kin Ming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!