‘Zonder salderen leveren zonnepanelen financieel niks meer op’

UTRECHT – Zonder het salderen, het wegstrepen van het stroomverbruik van een huishouden en het terugleveren van zonnestroom tegen hetzelfde tarief, leveren zonnepanelen financieel niks meer op.

Als huishoudens een markttarief van 0,06 euro per kilowattuur krijgen voor hun stroom, daalt het rendement naar -2 procent. Dit meldt adviesbureau K&R Consultants uit Apeldoorn op basis van een bestaande installatie zonnepanelen.

Het kabinet heeft plannen om vanaf 2020 de salderingsregeling te versoberen. Wat er gaat veranderen is nog niet precies duidelijk.

Lees ook: VEH maakt zich zorgen over salderen voor eigenaren zonnepanelen

Erg aantrekkelijke investering

Nu kunnen huishoudens nog met zonnepanelen op hun eigen dak het energieverbruik en de stroom die wordt teruggeleverd wegstrepen. Hierdoor vangt de particulier in feite de gemiddelde stroomprijs, ongeveer 0,21 euro, voor de zonnestroom.

Dit maakt zonnepanelen een erg aantrekkelijke investering voor huishoudens met een rendement van 10 procent. De zonnepanelen zijn ongeveer in 10 jaar terugverdiend. Meestal gaan zonnepanelen dan nog eens 15 jaar mee.

Terugverdientijd van meer dan 25 jaar 

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, en de particulier dus net als grote energiecentrales gewoon 0,06 euro ontvangt, stijgt de terugverdientijd tot boven de 25 jaar, de verwachte levensduur van de panelen.

Bij een halvering van het salderen, waarbij particulieren ongeveer 0,14 euro vangen, stijgt de terugverdientijd naar 17 jaar en zakt het rendement naar 5 procent.

“De huidige terugverdientijd van 10 jaar is voor veel mensen al lang, laat staan dat zij willen investeren in dergelijke systemen bij een afschaffing van de regeling of bij een tussenvorm”, aldus Mark Kok van K&R Consultants.

Lees ook: ‘Ook met versobering salderen blijft investering in zonnepanelen interessant’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!