‘Zonne-energie binnen enkele maanden in alle G7-landen economisch rendabel’

AMSTERDAM – Zonne-energie is binnen enkele maanden rendabel om op te wekken zonder de noodzaak van subsidies.

Dit stelt de Japanse organisatie voor hernieuwbare energie, de JREF, tegenover persbureau Reuters.

Het land wordt hiermee 1 van de laatste G7-landen waar zonne-energie economisch renderend valt op te wekken.

“Zonne-energie is volwassen geworden in Japan en zal vanaf nu geïmporteerde uranium en fossiele brandstoffen vervangen”, aldus Tomas Kaberger, directeur van de JREF.

“In hun poging om fossiele brandstoffen en kerncentrales te beschermen, hebben Japanse elektriciteitsbedrijven de ontwikkelingen alleen maar vertraagd”. Hiermee verwijst hij naar de 10 regionale elektriciteitsbedrijven die al sinds 1950 een monopolie hebben in hun eigen regio’s.

In Japan is in de afgelopen jaren 25 gigawatt aan hernieuwbare energie gebouwd, 80 procent hiervan is zonne-energie. Energiecentrales op fossiele brandstoffen worden juist afgebouwd. Het komende jaar worden oliecentrales met een gezamenlijk vermogen van 2,4 gigawatt gesloten.

Prijs van zonnestroom

Het punt waarop zonne-energie economisch rendabel is, ontstaat wanneer de prijs van zonnestroom uit zonnepanelen goedkoper is dan de prijs voor stroom uit het stopcontact.  In bijvoorbeeld Nederland is dit door de relatief erg hoge consumentenprijs voor stroom al langer zo.

Dit betekent niet dat het meteen goedkoper is voor elektriciteitsconcerns om zonneparken aan te leggen. De prijs die zij krijgen voor de opgewekte elektriciteit is lager dan de prijs die wordt betaald door consumenten.  

Op dit moment is in 14 van de 20 grootste geïndustrialiseerde landen ter wereld zonne-energie economisch rendabel om op te wekken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!