‘Zonne-energie blijkt financiële ramp voor Siemens’

AMSTERDAM – Siemens moet nog eens 250 miljoen euro afschrijven op de activiteiten in zonne-energie waar het bedrijf nu uitstapt.

Een set spiegels die gebruikt worden voor csp, of thermische zonne-energieDit schrijft de Financial Times Deutschland op basis van anonieme bronnen. In totaal heeft zonne-energie Siemens al 800 miljoen euro gekost sinds dat het bedrijf in de sector stapte in 2009.

De krant noemt de situatie voor Siemens een financiële ramp. De afschrijvingen bestaan uit operationeel verlies, verliezen op projecten en het afboeken op goodwill, bijvoorbeeld op het merk van de zonneactiviteiten.

Solel Solar System

In 2009 stapte Siemens in de zonnesector met de aankoop van het Israëlische Solel Solar System voor 280 miljoen euro. Ook werd een minderheidsaandeel genomen in het Italiaanse zonneconcern Archimede, dat ook weer werd verkocht voor een symbolische prijs.

Ongeveer 2 weken geleden werd Solel in de verkoop gedaan doordat het concern niet aan de verwachtingen voldeed. Solel specialiseert zich in geconcentreerde zonne-energie (CSP), ook wel thermische energie genoemd.

Thermische zonne-energie

Thermische zonne-energie is volgens de krant te duur geworden om te kunnen concurreren met fotovoltaïsche zonnepanelen die fors in prijs zijn verlaagd de afgelopen jaren

Als onderdeel van het vertrek uit de zonnesector stapt Siemens ook uit het Desertec project dat probeert in Noord-Afrika zonne-energie op te wekken en te exporteren naar Europa. Naar verluidt zouden Chinese partijen of het Amerikaanse First Solar interesse hebben om het aandeel over te nemen.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Siemens

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!