‘Zonne-energie heeft net zulke goede mogelijkheden als windenegie’

AMSTERDAM – Er wordt te veel gefocust op windenergie als bron van groene stroom. Zonne-energie biedt dezelfde goede mogelijkheden.

Zonnepanelen op een dak
©: Ministerie van Economische Zaken

Dit zegt Wim Sinke in dagblad Trouw. “Mensen die de mogelijkheden van zonne-energie onderschatten, hebben hun getallen niet op orde”, aldus de hoogleraar duurzame energiesystemen aan de Universiteit van Amsterdam.

“Of ze staren zich blind op al die postzegeltjes op daken. Er zijn veel meer vierkante kilometers beschikbaar. En duur is het ook niet. De kosten van grootschalige zonne-energie zijn vergelijkbaar met windparken op zee.”

Vermogen zonne-energie

Het geregistreerde vermogen van zonne-energie in Nederland is inmiddels gestegen tot ruim 800 megawatt en laat de afgelopen tijd een enorme groei zien.

De hoogleraar haalt verder aan dat zonnestroom uiteindelijk een prijs van tussen de 5 of 10 cent per kilowattuur zal bereiken. Hiermee is het concurrerend met grijze stroom op de energiemarkten. Hij verwacht dat dit punt tussen 2020 en 2030 wordt bereikt.

10 procent van landoppervlakt

Sinke legt wel uit dat Nederland niet volledig op zonne-energie zal kunnen steunen voor de energievoorziening. Om heel Nederland van energie te voorzien is 10 procent van het landoppervlakte nodig, schat hij.

“Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat zonnestroom de enige energiebron wordt, maar die 10 procent geeft wel aan dat Nederland te klein is, of te dichtbevolkt, om zijn eigen zonne-energie op te wekken.”

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!