Zonnepanelen naar het westen gericht zijn optimaal voor energienet

AMSTERDAM – Kopers van zonnepanelen wordt vaak geadviseerd om de panelen op het zuiden te richten, maar uit een nieuwe studie blijkt dat het misschien beter is om meer panelen op het westen te richten.

Panelen op het dak
©: Greens MPs

Op het zuiden vangen de panelen een optimale hoeveelheid zonlicht en levert een systeem het meeste op, maar de panelen doen dit op het moment dat de stroom het minst gebruikt wordt, midden op de dag.

De totale productie daalt (ongeveer 10 tot 20 procent) wanneer de panelen op het westen gericht zijn, maar er wordt wel meer zonnestroom geproduceerd aan het einde van de dag, het moment waarop er ook meer stroom verbruikt wordt.

Hoop te winnen

Een studie van het Amerikaanse softwarebedrijf Opower dat werkt voor de energiesector laat zien dat er een hoop te winnen valt als meer zonnepanelen naar het westen worden opgesteld.

Zij vergeleken elektriciteitdata van 25.000 huishoudens in Californië met zonnepanelen uit hun eigen database en 110.000 systemen uit een openbare database.

Uit de studie blijkt ten eerste dat, zoals te verwachten valt, de meeste zonnestroom wordt geproduceerd van 10 tot 12 uur ’s ochtends. Ten tweede blijkt dat het hoogtepunt van de stroomconsumptie van het gehele net rond 5 uur ’s middags is.

Huishoudens met zonnepanelen niet goed ingesteld op energienet

De onderzoekers van Opower concluderen: Het typische huishoudens met zonnepanelen is niet goed ingesteld op het energienet.

Zo’n 9 procent van de Californische huishoudens heeft nu al de zonnepanelen op het westen gericht. Dit komt waarschijnlijk doordat het dak bijvoorbeeld naar het westen gericht staat, maar ze kunnen ook geprofiteerd hebben van een subsidie die de lokale overheid geeft voor systemen gericht op het westen.

Lees hier het complete verslag van Opower 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!