Zonnepanelen wel op grote schaal mogelijk in grachtengordel Amsterdam

AMSTERDAM – Het is toch mogelijk om zonnepanelen te plaatsen in de binnenstad van Amsterdam.

De grachtengordel in Amsterdam Dit meldt de gemeente na nieuw onderzoek. Eerder was men in de veronderstelling dat het niet kon doordat de grachtenpanden op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.

Op panden met een schuin dak mogen geen zonnepanelen komen omdat dit vaak het originele dak is van het monumentale pand. Deze zijn dan vanaf de straatkant zichtbaar en de gemeente wil dit voorkomen. Op panden met een plat dak is het geen probleem.

Meer gebouwen met plat dak 

Nu blijkt dat er meer gebouwen met platte daken zijn dan men eerder vermoedde, ongeveer 50 procent van alle Amsterdamse huizen in de binnenstad.

De gemeente gaat nu bewoners voorlichten over de mogelijkheden. Elk pand wordt individueel bekeken. Bewoners die interesse hebben kunnen naar het Loket Duurzaamheid.

Groene doelstelling 

Amsterdam heeft als doelstelling om in 2025 40 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. 

Eerder riep D66 Amsterdam de gemeente op om zelf meer zonnepanelen te plaatsen. Overheidsgebouwen zijn bijvoorbeeld erg geschikt, maar D66 wil ook dat de gemeente financiële risico’s op zich neemt zodat zonnepanelen voor particulieren aantrekkelijker wordt. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

14 gedachten over “Zonnepanelen wel op grote schaal mogelijk in grachtengordel Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!