Zonnepanelenmakers Taiwan omzeilden EU-belasting en bedreigden lokale ambtenaren

UTRECHT – 7 zonnepanelenmakers worden vervolgd in Taiwan voor het lobbyen, bedreigen en onder druk zetten van ambtenaren. De bedrijven verwisselden etiketten van zonnepanelen voordat ze werden geëxporteerd naar Europa.

Dit meldt de lokale krant de Taipei Times op basis van de vicedirecteur van het ministerie van Buitenlandse Handel, David Hsu.

Om welke bedrijven het precies gaat is niet bekend, maar de zaken worden overgedragen aan de officier van Justitie in Taipei.

De bedrijven omzeilden via Taiwain de Europese belasting op Chinese zonnepanelen door de etketten te verwisselen zodat het leek alsog de panelen in Taiwan waren gemaakt. Toen ze werden betrapt, bedreigden ze officials.

Schandaal

Hsu verklaart dat de Taiwanese regelgeving na het schandaal is veranderd en dat bedrijven die zonnepanelen exporteren vanuit de vrijhandelszone in Taiwan goedkeuring moeten krijgen.

De export van producten met zonnecellen naar Europa had in 2014 een waarde van ruim 600 miljoen dollar, ongeveer 11 procent van de totale productie van het Aziatische land.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!