Zonnesector juicht komst Ikea toe

AMSTERDAM – De Nederlandse zonnesector juicht de komst van Ikea en Hanergy in de markt toe. Bedrijven verwachten een bredere acceptatie van zonnepanelen bij particulieren.

Zonnepanelen installatie
©: Flickr/Wijkvereniging Tuinwijk

Dit blijkt uit een rondgang van de Groene Courant langs Nederlandse zonnepanelenverkopers.

“Overall ben ik positief”, aldus Peter Desmet, directeur Solarclarity. “Al is het maar omdat het de non-believers weer eens op de feiten drukt dat zonne-energie een breed gedragen volwassen product is.”

Roebyem Anders, vicedirecteur bij Sungevity Europe, en Marco van Veen, directeur bij SolarNRG, sluiten zich hierbij aan. “Het feit dat de Ikea er mee start, is al zo’n symbool. Juist Nederland is daar aan toe”, zegt Anders.

‘Wij zijn binnenhuisarchitecten’

Van Veen verwacht niet dat het een groot succes gaat worden. “Ik denk dat de Ikea wil laten zien dat ze groen zijn.” Vrees voor de extra concurrentie van Ikea is er niet. “Het effect kan tweeledig zijn. Of het wordt nu zo mainstream, dat men misschien meer zonnepanelen gaan kopen of Ikea pakt in een groeiende markt misschien een beetje marktaandeel.”          

“Als je het vergelijkt met de meubelmarkt. Er zijn ook nog steeds andere meubelmarkten. En eigenlijk zijn wij meer ‘binnenhuisarchitecten’”, legt Van Veen uit. “Iemand die een serieuze installatie wil, komt toch nog wel naar ons.”

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Kleine installateurs

Anders denkt dat mogelijk de kleinere installateurs worden geraakt door de extra concurrentie, maar voor de grotere verkopers van zonnepanelen ziet ze geen problemen. Mogelijk dat de meubelgigant een nieuwe standaard in de markt kan zetten op basis van kwaliteit. “Alles wat de kwaliteit omhoog brengt, is alleen maar goed.”

Ook is er kritiek te horen. De prijs waartegen Hanergy verkoopt lijkt iets hoger te liggen dan bij andere verkopers. Verder twijfelen de verkopers aan het type zonnepaneel dat wordt verkocht.

Hanergy specialiseert zich in dunne-film zonnepanelen die goedkoop zijn te maken, maar wel meer oppervlakte nodig hebben om eenzelfde vermogen te leveren als ‘gewone’ zonnepanelen.

Bijzondere productkeuze

“In dit geval zouden wij het eerder adviseren voor grote daken en grote installaties dan voor huisinstallaties”, legt Desmet uit. “Het is een bijzondere productkeuze voor de Ikea-klandizie.”

Anders sluit zich hierbij aan. Volgens de Sungevity-topvrouw zijn de panelen ideaal voor het buitenland waar huizen grotere daken hebben, maar de relatief kleine daken in Nederland vindt ze minder geschikt. “Maar misschien weten ze iets dat ik nog niet weet.”

Lees ook: Hanergy mikt op fors marktaandeel via verkoop zonnepanelen via Ikea en Ikea begint verkoop zonnepanelen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!