Hoog aandeel zonne-energie Duitsland kan gevolgen hebben voor Nederland bij zonsverduistering

AMSTERDAM – Tijdens een zonsverduistering kan ook het Nederlandse energienet uit balans raken als er in Duitsland een fors verlies van zonne-energie plaatsvindt.

Dit meldt TenneT, de hoogspanningsnetbeheerder.

Op 20 maart is er een zonsverduistering van een paar uur in de ochtend. Hierdoor valt de productie van zonnestroom opeens weg. Vooral in Duitsland maakt men zich hier zorgen over.

Hoewel in Nederland het verlies maar beperkt blijft, kunnen balansproblemen in Duitsland door de verbondenheid van het Europese net ook in Nederland “de nodige gevolgen” hebben.

Verlies van 500 megawatt

“Ook voor Nederland is het dus van belang om de Europese netsituatie voor en tijdens de eclips goed in de gaten te houden.”

Voor Nederland wordt een verlies van 500 megawatt voorspeld, ongeveer de capaciteit van een grote energiecentrale. Volgens TenneT zal dit een beperkt effect hebben op het net. Eventuele onbalansproblemen in Nederland wordt opgevangen door extra noodvermogen in te kopen.

Naar verwachting is in Duitsland het probleem groter. Daar wordt een effect van 17.000 megawatt voorspeld. Duitse netbeheerder zijn dan ook al een jaar bezig met de voorbereidingen voor die dag.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!