Zuid-Holland en Utrecht produceren genoeg zonnestroom voor 60.000 huishoudens

UTRECHT –In Zuid-Holland en Utrecht zijn voor 200 megawatt aan zonnepanelen geplaatst op de daken van bedrijven en huishoudens. Hiermee wordt net zoveel stroom opgewekt als 60.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

In de eerste helft van dit jaar werden er bij netbeheerder Stedin 6.600 nieuwe woningen aangemeld die zonnepanelen hadden geplaatst. Hiermee komt het totaal op 65.123 woningen in Zuid-Holland en Utrecht.

Zowel in 2014 als in 2015 installeerden ruim 13.000 huiseigenaren zonnepanelen op hun dak. Zoals ieder jaar voert Den Haag de ranglijst met zonnedaken in de Randstad aan.

Hofstad

De hofstad heeft 4347 huizen met zonnepanelen, op de voet gevolgd door Utrecht met 4262 huizen. Amersfoort (2833), Rotterdam (2628) en Zoetermeer (1916) maken de top vijf compleet. Amersfoort heeft van de top vijf de grootste dichtheid van zonnedaken. 4,4% van de woningen heeft hier zonnepanelen.

“Het aandeel zonnestroom op onze netten groeit naar verwachting de komende decennia nog fors verder”, zegt Judith Koole, directeur Klant & Markt bij Stedin. “We weten ook dat het grootste deel van de duurzaam opgewekte energie niet direct wordt gebruikt, maar wordt teruggeleverd aan onze elektriciteitsnetten.”

Koole zegt de effecten van duurzame energieopwekking goed in de gaten te houden en waar nodig maatregelen te nemen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!